MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Sänkt studiebidrag ökar klasskillnaderna

Posted on

studentmössorDet blir mest pinsamt när Anders Borg och moderaterna nu försöker rädda sig själva genom att först höja skatten på alkohol och tobak och nu också ge sig på att sänka studiebidragen! Man inser att man misslyckats med sin skattesänkarpolitik och nu tar man till nödlösningar som slår hårt mot redan utsatta grupper!

Studenter i Sverige har det redan tufft som det är idag. Man lever på existensminimum med låga inkomster, har stora problem att över huvud taget hitta bostäder och under de premisserna ska man dessutom klara av sina studier!

Då väljer den moderatledda regeringen att rycka undan mattan för våra studenter genom att sänka studiebidraget!

Detta är också ett sätt att öka kunskapsklyftorna. Studenter från välbärgade familjer kommer med största sannolikhet inte att drabbas lika hårt av den här typen av sänkningar, medan de som kommer från sämre förhållanden med största sannolikhet kommer att välja bort fortsatta studier efter gymnasiet!

Lånedelen för studenterna kommer därmed också att öka – mer att betala tillbaka när studierna är avklarade, vilket innebär mindre kvar av lönen. Man bestraffas alltså dubbelt av den regering som menar att ”det ska löna sig att arbeta”!

Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd, kommenterade Borgs sänkning så här:

Nu är det tydligen studenternas tur att betala för skattesänkningar!

Och det är precis det det handlar om. Moderaterna och deras stödpartier har konsekvent sänkt skatterna sedan de tillträdde 2006 och nu när man får kritik av väljarna för att man lånat pengar för att finansiera dessa skattesänkningar drar man till med dessa nödlösningar. Pinsamt!

Visst – det är ju i linje med moderaternas politik att komma bort från ”bidragssamhället”! Frågan är vilket som blir nästa bidrag man tänker skära i. Barnbidraget kanske? För inte blir det det bidrag man själva sett till att införa – VÅRDNADSBIDRAGET som ju faktiskt är ett bidrag till skillnad från arbetslöshets- och sjukförsäkrningarna som är försäkringar och inget annat!

Det är kris i regeringen och nu tar man till ogenomtänkta nödlösningar i hopp om att lugna väljarna. Gå inte på det bara! Deras skattesänkarpolitik finns där bakom hela tiden!

/Matz

2 thoughts on “Sänkt studiebidrag ökar klasskillnaderna

 • Lars van Aller 22 februari, 2014 at 12:30
  Reply

  Det är lättare att lura folk än övertyga dem om att de har blivit lurade, som Mark Twain sa.

  • Matz Keijser 26 februari, 2014 at 13:23
   Reply

   Han har sagt många kloka saker den gode Twain. Bland annat detta som kanske några lever efter:

   Sanningen är bland det finaste vi har, den saken ska vi vara rädda om och inte använda i onödan.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.