MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

(S)anningen om allmän förskola

Posted on

Det blir allt tydligare att den moderatledda regeringen står inför faktum att de inte längre ”äger” den politiska agendan. Senast i raden är KD som genom sin familjepolitiska talesperson Emma Henriksson visar att man också håller på att tappa greppet om just familjepolitiken.

På expressen.se skriver hon idag en debattartikel under rubriken ”Sätt barnen bästa före förskoletvång”, som präglas av svartmålning och skrämselpropagande om det Socialdemokratiska förslaget om allmän förskola från två års ålder!

Henriksson påstår bland annat att vi genom detta förslag vill ha, som hon uttrycker det, ”obligatorium och tvång”. Ren lögn!

Vi säger i vårt förslag att vi vill göra förskolan tillgänglig för alla barn och på längre sikt göra förskolan avgiftsfri. Men som ett första steg föreslår vi allmän förskola från två års ålder, istället för dagens tre år. Det innebär en avgiftssänkning med 420 kronor från dagens 1260 kr till 840 kr per månad, eller totalt 5040 kr per barn och år.

Det gör förskolan mer tillgänglig och det innebär mer pengar i plånboken till Sveriges barnfamiljer.

Henriksson försöker också skrämmas med ”större barngrupper och ökad belastning för personalen”. Det står helt klart att hon inte läst igenom vårt förslag.

Sanningen är alltså helt den motsatta där vi vill investera i kompetensutveckling för förskolans personal – såväl förskollärare som barnskötare och förskolechefer.

Förskolans lärandeuppdrag behöver ges mer uppmärksamhet och det viktiga arbetet med barns språkutveckling behöver stärkas. Mindre barngrupper och investeringar i personalen är viktiga för att detta ska fungera.

Inte helt oväntat värnar Emma Henriksson om ”den tiondel av tvååringarna vars föräldrar gjort ett annat val” – vårdnadsbidraget! Är det inom samma tiondel som utgör landets rikaste? Tanken ligger nära till hands.

När det gäller vårdnadsbidraget har vi från Socialdemokratiskt håll länge varit tydliga med att vi vill avskaffa den. Det slår vi också fast i förslaget om allmän förskola!

Lögner, svartmålning och förtal är tydligen den taktik vi kan förvänta oss från den moderatledda alliansen i den kommande valrörelsen. Egna förslag och egen politik lyser med sin frånvaro!

Socialdemokratin svarar med konkreta förslag för framtiden! När det handlar om familjepolitiken har vi lagt ett förslag om allmän förskola från två år som innebär mindre barngrupper, lägre avgifter och investeringar i personalen! Så ser sanningen ut!

/Matz

2 thoughts on “(S)anningen om allmän förskola

  • Jonas Renhorn 25 februari, 2013 at 21:46
    Reply

    Tycker sossarna är på rätt spår men man undrar ändå hur man tänkt sig finansiera rereformerna när man inte ens vågar dra in de besuttnas fördelar såsom skattelättnader gällande inkomster, rot och rut m.m. Utrymmet för omfördelningspolitiska åtgärder börjar väl bli rätt litet. Var tar man pengarna för att finansiera storsatsningarna på skola, vård omsorg?

  • Matz Keijser 25 februari, 2013 at 22:06
    Reply

    Har stora förväntningar på Kongressen i april och att vi efter den kommer att presentera finansiering av ALLA satsningar.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.