MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

S(m)edlund går för snabbt fram

Posted on

ilian_storI dagens EP går skolnämndens ordförande Ingvar Smedlund (M) ut och påstår att Kommunstyrelsens Arbetsutskott (KSAU) tagit beslut om en ändring av en detaljplan för att Entréskolan ska kunna etablera sin verksamhet i vår kommun.

Nu är det så att den gode Smedlund går händelserna i förväg. KSAU har mycket riktigt fått in en ansökan om en planändring för området, men något beslut är inte taget. Det man sagt är att det är OK att pröva planen!

Det är lite olyckligt att ordförande för skolnämnden går ut och menar att det varit total enighet i frågan samt att beslutet redan är taget. På det viset ger han den sökande – i det här fallet Entréskolan – förväntningar om att kunna starta upp sin verksamhet inom kort!

Det kan ju faktiskt falla sig så att planen inte kommer att vinna laga kraft!

Från Socialdemokratiskt håll har vi sagt att frågan om en planändring ska penetreras ytterligare. Är detta ett bra förslag eller är det kanske så att det är helt fel att ge möjlighet för ytterligare en skola att inrymmas i detta område och i den fastighet som det är frågan om?

Det är också lite intressant att Smedlund väljer att påstå att den moderatledda majoriteten ”tar ansvar för kommunens ekonomi” genom att tvinga kommunal verksamhet att ”anpassa sig” till gagn för att privata aktörer ska kunna etablera sig!

För det är ju de facto precis det som händer. Ytterligare etableringar av friskolor innebär att kommunen går in och subventionerar lokalkostnaderna med skattemedel, som borde gå till att kvalitetssäkra vår egen verksamhet.

Samtidigt tappar de kommunala skolorna elever, vilket medför att vi får ökade överytor i våra egna skollokaler! Detta får till följd att diskussioner om att kostnadseffektivisera den kommunala skolan drar igång och oron för vilken skola som kommer att behöva ”stängas” är ofrånkomlig bland kommuninvånarna – igen!

Det som gör mig lite orolig är den moderatledda alliansen övertro på ”valfrihet” till vilket pris som helst och att det leder till en överetablering av privata skolaktörer i vår kommun. Vi ser redan tendenser på att ”marknaden” börjar bli mättad och friskolor börjar stänga ner sina verksamheter!

Att då samtidigt påstå att alla skolor ska kunna konkurrera med kvalitet för elevernas bästa blir motsägelsefullt då man från moderat håll, och som representanter för Enköpings kommun, sätter käppar i hjulet för den egna verksamheten!

En större mängd privata aktörer inom skolan garanterar inte en ökad kvalitet! Smedlund menar själv i EP att ”bra skolor tillsammans med välskött ekonomi är två avgörande punkter att göra Enköping till Sveriges bästa kommun”.

Vi har under flera år kunnat konstatera att Enköping rasat i skolrankningar trots att ”konkurrensen” ökat.

Därför vore det önskvärt att skolnämndens ordförande fokuserade mer på att ge elever och personal i de kommunala skolorna arbetsro och resurser för att se till att fler elever når kunskapsmålen! Att ge de kommunala skolorna rätt förutsättningar att kunna ”konkurrera med kvalitet för elevernas bäst” med de redan etablerade friskolorna!

/Matz

2 thoughts on “S(m)edlund går för snabbt fram

 • Jan Ekström 5 september, 2013 at 20:39
  Reply

  Inte för att jag vet något om förhållandena i Enköping, men i Eskilstuna är jag efter 15 år i skolan rätt insatt i hur det fungerar. Att driva utveckling inom den kommunala skolkolossen är mer eller mindre som att vara Don Quijote och jaga väderkvarnar. Man pratar ekonomi men aldrig pedagogik – det finns ingen pedagogisk ledning eller vision som sträcker sig till att man verkligen anpassar verksamheten efter hur man vill jobba. Verksamheten får alltid anpassas efter lokalerna, schemat eller andra saker som egentligen borde bestämmas efter pedagogiska visionerna lagts fast. Därför behövs det alternativ. Efter en månad med Entréskolan är jag säker på att det är ett alternativ som behövs och det är en pedagogisk idé som skolan i stort borde, kanske måste, ta efter. Sluta med snuttifieringen och börja samverka. mvh Janne Ekström

  • Matz Keijser 5 september, 2013 at 22:06
   Reply

   Tack för din kommentar, Janne!

   Jag har själv ca 30 år inom skolan och jag kan till viss del känna igen det du beskriver. Däremot är jag övertygad om att det måste finnas en politisk vilja att utveckla den kommunala skolan. Det går inte att minska de ekonomiska resurserna och sedan tro att personalen ska trolla med knäna! Det måste också finnas en vilja att låta lärarna vara lärare och inte administratörer och den viljan måste finnas både hos lokala beslutsfattare och på regeringsnivå!

   Entréskolans pedagogiska idé har jag absolut inget emot och precis som du säger finns det säkert russin för den kommunala skolan att plocka.

   Däremot tror jag, precis som Skolinspektionen, att den överetablering av fristående skolor som nu sker är ett problem. Dessutom handlar det ju om att privata skolalternativ är skattefinansierade, vilket leder till minskade resurser för kommunens egen verksamhet.

   Det finns också andra aspekter i att vi tillåter små skolor poppa upp som svampar ur jorden. Du kan läsa mer om det i mitt senaste blogginlägg.

   Hälsningar

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.