MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Social housing – en god tanke

Posted on

modulbyggeJag välkomnar Boverkets förslag till regeringen om att satsa på att snabbt lösa boende för nyanlända flyktingar. Däremot gör det mig orolig när man börjar diskutera bostadsmoduler på industritomter och liknande.

Personligen skulle jag vilja se att man prioriterar integrationen och inte förordar segregation. För det ser jag som en stor risk när man väljer att placera människor långt från samhällen där jobben och skolan finns.

Tanken är som sagt god att samhället går in och täcker upp kostnader för människors boenden helt eller delvis – så kallat social housing – men här gäller det att skynda i lagom takt för att inte skapa nya problem innan man löst de befintliga!

Det handlar som sagt om att göra människor delaktiga och därför tror jag inte på att placera människor långt ifrån det samhälle vi vill att de ska integreras i. Samhällsbyggande är ett begrepp som ska inbegripa alla och vi måste bygga samhället tillsammans!

Såg ett reportage om förslag av den här typen av modulbyggnader från Söderköping igår och kände både oro och obehag när det presenterades. Vi vill väl, men spär på utanförskapet och segregationen istället för att tänka ett varv till. Boverkets förslag har goda intentioner, men det krävs nog minst ett varv till för att det ska bli rätt!

För lite drygt två år sedan lyssnade jag på Gunnar Wetterberg, historiker och utredare på SACO, som sa något jag bär med mig:

Alla måste med om samhället ska fungeraAtt få människor att träffas och förstå varandra är det viktigaste i stadsplaneringsarbetet!”

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.