MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Sopiga argument läggs på hög…

Posted on

Det hela började med att ett antal sopåkare gick ut i strejk på grund av att arbetsgivaren flaggade för att sänka deras löner. Därefter har diskussionerna och debatten spretat åt alla möjliga håll.

Moderaten Christoffer Fjellner menade att det handlade om en ”lyxstrejk” och fick själv kritik från bland annat Martin Klepke, som menade att Fjellners ”syfte i stället är att visa att arbetarklassens löner generellt bör hållas låga”.

Jag länkade till Klepkes artikel på min Facebooksida där jag skrev att det var en ”intressant analys” av Fjellners uttalande.

Inte helt oväntat kom det ganska snart åsikter på min tidslinje och kommentarer om att S i Enköping köpt en tjänst som inte är lönsam för ett taxiföretag med tillägget ”Att spy galla på M är inget annat än att flytta fokus från det ansvar S har i upphandlingen”.

Sen att alliansstyret i Enköping gjorde en liknande upphandling gällande taxitjänster under förra mandatperioden nämner kommentarsskribenten ingenting om – inte heller helt oväntat!

Visst är det väl ändå ganska märkligt att diskussionen gått från att en arbetsgivare hotar med sänkta löner till att det är upphandlingar det är fel på och dessutom beskylls löntagarna – i det här fallet sopåkarna – för att vara boven i dramat!?

Några gör verkligen allt för att ”flytta fokus”. Enköpingsmoderaten Percy Westerlund har uppenbarligen suttit och googlat på ordet sopåkare och hittat en en månad gammal artikel om hur sopåkare pressar restaurangägare utan sophämtningsavtal på pengar.

Jag håller med Westerlund om att detta är helt oacceptabelt, men visst känns det lite märkligt att han aktualiserar denna gamla artikel just nu – eller?

Sen har vi diskussionen om sophämtares löner i förhållande till förskolelärare och sjuksköterskor. Den är också aningen märklig. Det kan ju inte komma som en nyhet för någon att mansdominerade yrken ligger lönemässigt högre än kvinnodominerade.

Men menar man då att vi ska sänka sophämtarnas löner för att få till en utjämning. Det är ju ett helt sjukt resonemang! Det handlar väl snarare om att höja lönerna inom de kvinnodominerade yrkeskategorierna, som alltid legat för lågt!

Så åter till den ursprungliga och fokusera på problematiken – ett företag har vunnit en upphandling utifrån den kravspecifikation en kommun ställt. Man klarar inte att hålla ner kostnaderna och börjar därför skära i det som går att skära i – personalkostnaderna!

Det är inget ovanligt! Vi ser det i flera exempel och då kanske framför allt inom välfärdsföretagen. Så frågan är väl snarare vilket ansvar företagen har – och då kanske framför allt mot sig själva och sina anställda? I det här fallet handlar det dessutom om att en ”felkalkylering” drabbat privatpersoner, bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och andra företag som inte får sina sopor hämtade!

/Matz

One thought on “Sopiga argument läggs på hög…

  • Hans Olsson 19 juli, 2017 at 08:39
    Reply

    Jag delar till fullo Matz analys, mycket bra sammanfattning

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.