MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Splittrad allians i skolfrågor

Posted on

splittrad_alliansAtt skolan kommer att bli en av de viktigaste frågorna i valrörelsen är ingen högoddsare. Det går inte en dag utan att det skrivs debattartiklar om skolfrågor och i sociala media bollas tankar och idéer hej vilt! Det är bra – våra barn och ungas framtid står på spel!

I gårdagens EP skrev den moderata riksdagsledamoten och ledamot i utbildningsutskottet Betty Malmberg om skolledningens/rektors betydelse för skolans utveckling och resultat och hänvisar till en forskningsrapport från OECD från 2008.

Inte helt oväntat, och helt i linje med moderat strategi, lägger Malmberg skulden på Socialdemokratin när hon skriver:

Det är därför mycket glädjande och intressant att den forskningen nu äntligen också har uppmärksammats av Socialdemokraterna.

Trots att OECD-rapporten kom 2008 är det enbart två år sedan den moderatledda regeringen infört rektorsutbildning och rektorslyft. Något som Malmberg slår sig för bröstet för, men att det tog fyra år för regeringen att förstå resultaten av rapporten verkar enligt Malmberg helt ovidkommande.

Det är ju faktiskt ni moderater tillsammans med tre stödpartier som sitter på makten sedan 2006 och kunnat sätta in åtgärder tidigare! Men som sagt – det är ju så mycket lättare att skylla på sossarna än att ta något eget ansvar!

Nästa skuldbeläggande från Malmberg kommer i följande formulering:

Det tar tid att vända en kravlös skola.

Är detta månne det nya moderata alternativet till det söndernötta epitetet ”flumskola”? Men vilka är det egentligen som formulerat styrdokumenten för denna ”kravlösa” skola?

Jo, jag vet att det börjar bli tjatigt, men faktum kvarstår. I 34 år har vi haft, och har alltså fortfarande, läroplaner som tagits fram av borgerliga regeringar – Lgr80, Lpo94 och Lgr11! Det är läroplanerna som sätter målen för skolan och det är läroplanerna som talar om hur rektorer och lärare ska se till att eleverna når målen! Detta nämner inte Malmberg och tar alltså inte heller ansvar för sitt partis politik!

Malmberg avslutar sin debattartikel med att mena att det ”idag finns tydliga mål om att elever ska kunna läsa, skriva och räkna redan i 3:an och elevernas kunskapsnivåer bekräftas i nationella prov i samma årskurs” och menar vidare att dessa prov ger verktyg för att kunna sätta in stöd där det behövs.

Det blir uppenbart att Malmberg totalt saknar inblick i den verksamhet hon som ledamot i utbildningsutskottet ansvarar för! Formuleringen är en rejäl sågning av hela lärarkåren och hur de skött sitt arbete fram till idag! Det verkar som att Malmborg tror att lärarna suttit och rullat tummarna och därför har kunskapsnivåerna sjunkit i svensk skolan!

Malmberg har inte heller förstått att de nationella proven ökar den redan allt för höga administrativa arbetsbelastningen för lärarna, som istället behöver mindre av administration och mer tid för eleverna! Det är hög tid att ta bort skygglapparna och landa i verkligheten, Betty Malmberg!

Mer om Socialdemokratisk skolpolitik och vilka satsningar vi vill göra kan du läsa om här!

Betty Malmberg menar också i sin artikel att resurserna till skolan ökat med 4 miljarder sedan 2006. Visst, det låter som otroligt mycket pengar, men slår man ut det på landets 290 kommuner och fördelar det jämnt ger det knappt 13,8 miljoner kronor per kommun. Ser man till Enköpings budget för skolan som ligger på 691 miljoner motsvarar denna ”satsning” från den moderatledda regeringen MINDRE ÄN 2%!

Det är helt tydligt att den moderatledda regeringen tappat greppet om skolfrågorna (om de över huvud taget haft något grepp alls). Det påpekade jag också tidigare i ett blogginlägg där jag skrev att det ju inte är konstigt att svensk skola rasar i internationella mätningar när representanter för den svenska regeringen inte är överens om hur den ska fungera!

Då handlade det om att utbildningsminister Björklund (fp) och moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé förordade mer katederundervisning samtidigt som moderaten Cecilia Brinck i en insändare i EP ville se att eleverna tog mer eget ansvar. Inte riktigt överens alltså!

Nu har Björklund och Tobé hamnat på kollisionskurs där utbildningsministern vill förstatliga skolan medan Tobé meddelar att något förstatligande inte kommer att prioriteras av moderaterna.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har tidigare efterfrågat Stefan Löfvens regeringsalternativ. Nu har han fått svaret att Socialdemokraterna kommer att gå till val som ett parti.

Frågan är hur Reinfeldts regeringsalternativ ser ut när moderaterna inte kan komma överens med det största stödpartiet (fp) om den kanske viktigaste valfrågan?

Vi kommer att ge besked om exakt den politik alliansen kommer att genomföra senare” sa Tomas Tobé i en intervju härom dagen.

Socialdemokraterna har lämnat besked i god tid före valet precis som vi lovade, medan alliansen blir allt mer splittrad!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.