MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Starkt ledarskap in i det sista…

Posted on
Helena Proos nyvald av AK till partiets förstanamn och därmed oppositionsråd 1/11 2009.
Helena Proos nyvald av AK till partiets förstanamn och därmed oppositionsråd 1/11 2009.

Den 1 november 2009 tillträdde den då 38-åriga Helena Proos som oppositionsråd och Enköpings Arbetarekommuns främsta företrädare. Under nästan exakt nio år har hon haft positionen som partiets förstanamn i Enköping och de senaste fyra åren har hon varit hela kommunens toppolitiker och kunnat titulera sig finanskommunalråd. Ett uppdrag vars mantel hon burit och axlat med den äran!

Idag tisdagen den 2 oktober, åtta år och 11 månader senare, meddelade Helena på medlemsmötet att hon kliver av sitt uppdrag. Många är säkert förvånade över hennes beslut. I en tid då det fortfarande är oklart hur kommunen ska styras och av vilka var det nog många som ansåg att Helena var den enda som skulle kunna driva kommunen framåt och därmed fortsätta sitt uppdrag som finanskommunalråd.

Helenas beslut grundar sig på att vi sitter i ett låst läge där hennes avgång skulle kunna leda till ett nytt ledarskap och därmed öppna upp för samarbete som tar ansvar för Enköping. Som vanligt har hon resonerat klokt och visat vilken fantastisk ledare hon verkligen är och att ansvar inte är likställt med prestige och maktbegär – till vilket pris som helst!

Valnatten 2014 när vi tog över styret för Enköping!
Valnatten 2014 när vi tog över styret för Enköping!

Och det är så jag haft förmånen att få lära känna politikern och personen Helena Proos under de år vi tillsammans suttit i KSAU, KS, PLEX och KF samtidigt som hon alltid ställt upp som bollplank när jag i mitt uppdrag känt behov av att ventilera tankar, idéer och problem. Den politiska ledaren som kan vara oerhört tydlig och peka med hela handen samtidigt som hon är inlyssnande, lyhörd, ödmjuk och omtänksam.

Helena Proos är en person med ett starkt rättspatos som alltid står upp för den ”lilla människan”. Hon är en person som lever den socialdemokratiska ideologins grundstenar om solidaritet, frihet, jämlikhet och alla människors lika värde!

Helena är en politisk förebild, som alltid är påläst och insatt i ALLA politiska frågor. Hon räds aldrig att ta debatten oavsett ämne samt har en debatteknik och retorisk talang som är få förunnat. Jag har aldrig upplevt att hon ”förlorat” en debatt – tvärtom! Hon går alltid segrande ur en talarstol utan att för den delen på något som helst sätt vara nedvärderande eller använda sig av någon form av härskarteknik. Hon bygger alltid sin retorik och argumentation på fakta!

Helena Proos är rugbymorsan som 2009 ”adopterade” ett gäng socialdemokrater, ledde oss till valseger 2014 och införde ett nytt tydligt och effektivt ledarskap för Enköping!

Nu kliver hon alltså av som partiets förstanamn och därmed också som kommunalråd, men jag är övertygad om att hon även framöver kommer att ha en framträdande roll som kommer att leda både Socialdemokraterna i Enköping och därmed också kommunen framåt.

Tack Helena!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.