MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Sundbäck och Avås har tappat greppet

Posted on

apornaAtt det är gungigt i den borgerliga majoriteten i vår kommun kan ju knappast ha undgått någon. Mest gungigt är det i de två nämnderna som ansvarar för våra barns- och ungdomars kunskapsinhämtande – skolnämnden och utbildningsnämnden!

I dagens EP finns en artikel om hur ordförande för utbildningsnämnden Stefan Sundbäck (M) totalvägrade att svara på frågor kring revisionsrapporten som på punkt efter punkt underkänner nämnden och gymnasiet.

Både Mariè Karlström (S), andre vice ordförande i nämnden, och Tomas Rådkvist (Mp) försökte i fullmäktige i tisdags att få Sundbäck att bemöta kritiken och inte bara lägga revisionsrapporten till handlingarn. Men det var tyst – tyst som i kyrkan!

I EP:s artikel skriver reportern Kjell Sjöberg att inte heller han fick några svar från Stefan Sundbäck, som bad att få återkomma! Det börjar bli pinsamt nu!

Förra veckan hade Mariè en insändare på samma tema. Svaret från Sundbäck kom den 11/11 – om man nu kan kalla det för svar!? Det var snarare ytterligare ett moderat ”Goddag Yxskaft”!

I slutet på förra månaden gick folkpartisten Katarina Zeste, företrädare för den borgerliga majoriteten i skolnämnden, ut i en artikel i EP och menade att det är ”fruktansvärt om skolnämnden måste göra de här besparingarna”!

Nämndens ordförande Monica Avås (M), och alltså partikamrat till nyss nämnda Sundbäck, menade i sin tur att hon ”inte visste”  hur man kommit fram till de röda siffrorna i budgeten som innebär en nedskärning med 55 tjänster!

Några dagar senare gjorde hon ett nytt uttalande, förmodligen efter samtal med den lokala partitoppen som meddelat att hon själv varit med och tagit fram skolans bugdet.

I detta nya uttalande menade Avås att skolan ju faktiskt fått en uppräkning med 2,5% av sin budget jämfört med i år. Dessutom menade hon att nu måste förvaltningen och personalen ute på enheterna börja ”tänka utanför boxen”!

Nu är det inte första gången Monica Avås uppmanar till just detta. I april i år satt hon som vice ordförande i Upplevelsenämnden och när det var dags för nedskärningar av bland annat badvakter och personal på Kulturskolan hade Avås samma taktik och menade då:

När man får besparingar flödar inspirationen!

Jag kan bara upprepa det jag sa till Monica Avås då – att tro att inspirationen flödar ute i verksamheterna nu är inte bara lite naivt!

Man behöver inte vara ett geni för att inse att den oro som nu finns ute på de enskilda skolorna och osäkerheten om vem som kommer att få gå är allt annat än inspirerande!

Pinsamt var ordet! Idag har vi alltså två moderata ordföranden som inte har koll på läget. Den ena försöker tigande klara sig undan allt ansvar. Den andra uppmanar oroad personal att tänka utanför ramarna!

Kanske borde de dela med sig lite till varandra där den ena borde säga någonting medan den andra kanske skulle bita sig i tungan!?

Jag har tidigare här på bloggen påpekat det bristfälliga politiska ledarskapet som präglar den moderatledda alliansen i kommunen. Det tål att upprepas!

Om mindre än 10 månader, 301 dagar närmare bestämt, är det val och det är dags för ett maktskifte. Det är hög tid för ett styre som inte stirrar sig blinda på siffror utan är klarsynta och har förståelse för verksamheterna!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.