MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Svenska villkor för både människor och djur

Posted on

rattvisavillkorFolkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund besökte Enköping idag. Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara på Stora Torget och lyssna, men EP har redan lagt ut det på eposten.se så vi som inte var där har möjlighet att få en uppfattning om vad han förmedlade.

En av frågorna han lyfte var djurskyddet. Nu är inte fp det enda partiet som vill värna grisarna och deras knorrar. Det är tydligen en gemensam strategi från allianspartierna där kd:s Ebba Busch Thor från Uppsala var den som gick i bräschen.

Björklund ska enligt EP idag ha formulerat det enligt följande:

När det gäller djurskyddet så har vi dag inom EU olika regelverk i olika länder. Detta vill vi förändra. Vi vill skapa ett gemensamt regelverk för EU som utgår från det svenska djurskyddskravet som är det tuffaste i EU.

Tro det eller ej, men jag kan faktiskt hålla med Björklund i den frågan. Det har vi Socialdemokrater i Enköping också visat när vi röstade ja till centerpartisten Janne Fredrikssons förslag i kommunstyrelsen vad gäller kommunal upphandling av kött, ägg och mjölk om krav motsvarande svensk djurskyddslagstiftning och att det under produktionen inte har använts antibiotika eller hormonbehandling!

Folkpartiet lokalt däremot valde att tillsammans med moderaterna och kd att säga nej till det förslaget. Så mycket för fp:s trovärdighet i den frågan!

Det som gör mig lite fundersam är hur Björklund och hans alliansvänner tänker kring skyddet för människor. Människor som kommer till Sverige för att arbeta! Om nu Björklund menar att djuren ska skyddas med svenska krav borde det då inte också gälla människor? Uppenbarligen inte och inte resten av alliansen heller!

Borde inte svenska villkor gälla för alla människor som jobbar i Sverige – oavsett var man kommer ifrån? För oss Socialdemokrater är det en självklarhet att det ska vara svenska avtal och villkor som ska gälla. Det ska vara svenska kollektivavtal för lön och antsällningsvillkor som ska gälla oavsett vilket land arbetstagaren eller arbetsgivaren kommer ifrån!

Vill du också att både människor och djur ska skyddas av svenska krav, villkor och avtal är det viktigt att du går och röstar i EU-valet senast på söndag. Om det är så du också ser på saken är det viktigt att du röstar rätt – RÖSTA RÖTT!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.