MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ta avstånd från det brinnande hatet!

Posted on

Det finns ett antal av mina så kallade Facebook-”vänner” och i Twitter-flöden som tydligt sympatiserar med SD även om de inte uttalat det i klartext. Men deras inlägg talar sitt tydliga språk. De sprider information som oftast bygger på rykten och är i total avsaknad av fakta.

Islamofobin lyser allt för ofta igenom precis som den generella rasismen och främlingsfientligheten. Det senaste exemplet är att ifrågasätta varför morden i Trollhättan i media klassas som terrordåd medan morden på IKEA i Västerås inte gör det. Jag tänker inte ge mig in i den debatten, men kan hänvisa till Oisin Cantwells kolumn i Aftonbladet.

Jag har många gånger funderat över att plocka bort dessa ”vänner” från mitt flöde, men varje gång kommit fram till samma slutsats. Om jag gör det ger jag upp och bidrar till att det de står för normaliseras. Därför väljer jag istället att dagligen läsa deras ogrundade ryktesspridningar och det ger mig samtidigt kraft att kämpa vidare för ett humanitärt och solidariskt Sverige och för alla människors lika värde!

Mitt i allt detta sätts ytterligare flyktingboenden i brand. Det kan ju knappast ses som en slump att det är just denna typ av boenden som bara de senaste 14 dagarna är uppe i 8 till antalet. Totalt det senaste halvåret är det ett 20-tal! Detta är satt i system landet runt!

Jag har gått tillbaka och tittat på dessa FB-”vänners” inlägg och kan konstatera att ingen av dem fördömt det som polisen rubricerar som mordbränder. Är det ingen av dem ser detta som terrordåd trots att det helt klart är planerade attentat riktade mot en grupp människor som har det gemensamt att de inte är av svensk bakgrund?

Det finns ingen kommentar kring att man sätter boenden i brand där det finns ensamkommande flyktingbarn. Terroratentat mot barn! Barn som tvingats lämna sina föräldrar för att fly från krig och död – för att hamna i ett land som säger sig stå för demokrati, humanitära insatser och neutralitet. Det som vi av tradition i Sverige varit så stolta över. Det som förmodligen är det mest svenska vi blivit kända för världen över.

Nu har den svenska stoltheten som världen sett upp till vänts till svarta rubriker i internationell media:

Swedes Now Setting Refugee Centers Ablaze

Three Swedish Refugee Centers Burned in Six Days

Ingen ”Sverigevän” har fördömt eller tagit avstånd från dessa attentat – inte ens SD:s partiledning, trots att man vid ett flertal tillfällen haft möjligheten. Ingen har heller reflekterat över de konsekvenser dessa bränder medför – förutom kostaderna för nedbrända fastigheter och förutom ytterligare lidande för de som redan lidit tillräckligt. Ingen av dem har nämnt de ökade polisinsatser som framöver kommer att krävas för att bevaka asylboenden. Redan ikväll sätter man in helikopterbevakning! Vad kommer det att kosta landet Sverige?

Tyvärr fortsätter hatet, ryktena, främlingsfientligheten och rasismen på sociala media. Allt det är som att bokstavligt talat hälla bensin på elden!

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Till exempel att ta avstånd från det brinnande hatet!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.