MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ta chansen, Annie!

Posted on

”Nästa mätning av förtroendet för partiledarna blir onekligen intressant!”

Så skrev jag i ett blogginlägg för någon vecka sedan och menade att centerledaren Annie Lööfs agerande i såväl sonderingsarbetet och ge passivt stöd till M-KD-SD-budget skulle komma att ifrågasättas.

I DN/Ipsos mätning för december, som genomförts mellan den 5-16 december, sjunker centern från 10% till 7%! SIFO har även de presenterat resultatet av sin mätning i december och trenden ser likadan ut där för centern.

Jag måste tillstå att jag under valrörelsen imponerades av Lööfs raka och tydliga besked och man kunde skönja en tillbakagång från en längre period av Stureplanspolitik till det centern en gång var – ett folkrörelseparti som tog ett brett ansvar. Begreppet ”Närodlad politik” var enligt mitt sätt att se det en näst intill genialisk slogan!

Men så kom då veckan då Annie Lööf fick sonderingsuppdrag, som man kanske kan ha synpunkter kring varför hon över huvud taget fick. Hon misslyckades dessutom att förhandla fram en blocköverskridande uppgörelse för att kunna bilda en regering och röstade nej till Stefan Löfven i statsministeromröstningen.

Personligen är jag övertygad om att centerledarens hycklande om att inte ge SD något som helst inflytande för att sedan släppa igenom den SD-anpassade budget som M och KD lade fram är avgörande för centerns väljartapp.

I november hade Annie Lööf 13% i SIFO:s mätning gällande partiledarförtroende. Nu, bara en månad senare, har även det sjunkit kraftigt och ligger på 8%!

Förtroendet för Stefan Löfven fortsätter öka och ligger nu på 25%, vilket kan jämföras med den andra statsministerkandidaten Ulf Kristersson som fortsätter tappa och är nere på 11%!

Socialdemokraterna som parti når med 32% sin högsta noteringen i DN/Ipsos mätningar sedan januari 2015!

Ser man till de traditionella blocken har de rödgröna nu 44% medan blocket som tidigare benämndes alliansen nu är nere på 37%. Även SD tappar ner till 18%.

Talmannen Andreas Norlén kommer nu ge tid för ytterligare förhandlingar för att hitta en framkomlig väg till en regeringsbildning. Misslyckas dessa förhandlingar är risken stor för extra val senast i april 2019.

Med de tendenser vi nu bevittnar i mätning efter mätning skulle de borgerliga partierna förmodligen vara de som skulle förlora mest på ett extraval. Kanske mest C och L!

Menar Annie Lööf allvar med att hon vill vara med och ta ansvar och att vara ”spelbar” får hon nu alltså en andra chans. Är hon tillräckligt smart nappar hon på det betet – annars är nog risken överhängande att vi får se nya partiledare både för C och L inom en snar framtid!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.