MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

To(m)ma ord räcker inte längre!

Posted on

Nog är det väl ändå lite lustigt att moderaterna, för att attrahera väljare, gång efter annan använder sig av Socialdemokratiska värdeord och retorik!

Bara det att de kallar sig själva för ”arbetarparti” visar ju med all tydlighet att man försöker nå ut till fler.

Åter igen kan vi se hur ”nya” moderaterna tar till detta knep – om än något omformulerat. 2006 hade vi Socialdemokrater parollen ”Alla ska med”. Moderaterna har precis avslutat sina Sverigedagar under parollen ”Vi tror på hela Sverige”.

Det låter ju väldigt bra, men vi har ju under se senaste åren med en moderatledd regeringen fått ett flertal bevis på att parollen inte stämmer överens med verkligheten!

Men som sagt – jag har full förståelse för att moderaterna försöker gripa efter varje litet halmstrå. Inte minst med tanke på den senaste tidens tapp i opinionsmätningar där moderaterna själva tappar plus att de minsta stödpartierna ligger under 4%-spärren!

Så även idag när SIFO och SvD presenterar nya siffror. M backar 1,7% och når nya bottennoteringar. C och KD fortsätter sin överlevnadskamp, men får inte upp näsan ovanför vattenytan den här gången heller!

Tillsammans med sitt återstående stödparti, folkpartiet, lyckas moderaterna skrapa ihop 32,9%. Socialdemokraterna har, helt på egen hand, 35%. Visst, det är långt ifrån siffrorna från ”storhetstiden” och vi är absolut inte nöjda!

Nej, jag tror nog att väljarna vid det här laget har förstått att det inte räcker med att stjäla Socialdemokratiska ord och försöka göra de till sina. Det måste finnas en politik som lever upp till det som utlovas!

En politik för framtiden helt enkelt!

/Matz

9 thoughts on “To(m)ma ord räcker inte längre!

 • Percy Westerlund 19 mars, 2013 at 12:56
  Reply

  Man ska kanske vara försiktig med att anklaga andra för att inte ha en självständig politik om man själv har svårt att forumulera ett eget alternativ… S har ju länge öst galla över regeringens jobbskatteavdrag, men man säger samtidigt att man inte skall avskaffa dem om man får makten. Hörde just på lunchekot att Löfven inte ens kommer att avskaffa eventuella tillkommande skattesänkningar. Sanningen är nog att s har blivit varse att regeringens ekonomiska politik uppfattas som en förebild, inte bara bland svenska väljare utan i hela Europa.
  Låt oss återkomma till opinionsmätningarna när s har presenterat sin politik. Hur man än formulerar sina konkreta förslag kommer en stor del av det splittrade partiets sympatisörer att bli besvikna, precis som skedde inför förra valet. Man glömmer lätt att vid motsvarande tid under förra mandatperioden ansågs regeringen vara ”rökt”, för att citera Sören Holmberg. Hur det slutade vet vi ju alla.

  • Matz Keijser 19 mars, 2013 at 13:38
   Reply

   Det vet du Percy att jag sällan är ”försiktig” med mina inlägg här på bloggen!

   Jag har höga förväntningar på den kommande kongressen i april där partiet kommer att peka ut en tydlig politisk riktning. Självklart är det så att alla inte kommer att vara överens om allt – men så måste det också få vara i ett stort parti.

   Och ja – valet avgörs i september 2014 och först då vet vi vad svenska folket valt för väg! Samtidigt är opinionsmätningarna en fingervisning om hur de politiska vindarna blåser just nu.

   /Matz

 • Juri 23 mars, 2013 at 12:18
  Reply

  Att M kallar sig för arbetarpartiet beror väl på att de varit det parti med tydligast arbetspolitik, något som jag tycker S misslyckades totalt med inför förra valet.

  • Matz Keijser 23 mars, 2013 at 13:26
   Reply

   Det är möjligt att det uppfattades så vid förra valet, men resultatet ser vi idag med höga arbetslöshetssiffror och då speciellt vad gäller ungdomsarbetslösheten som är en av de sämsta i Europa!

   /Matz

   • Juri 24 mars, 2013 at 10:42
    Reply

    Skulle Sverige vara en av de sämsta i Europa vad gäller ungdomsarbetslöshet

    Enligt http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Ungdomsarbetsloshet-internationellt/ har Sverige en ganska genomsnittlig ungdomsarbetslöshet…

    Det är förstås ett uselt resultat, men det är inte bland de sämsta i Europa.

    • Matz Keijser 24 mars, 2013 at 14:02
     Reply

     Länken du skickat med redovisar siffrorna för situationen tredje kvartalet 2012. Enligt samma källa, Ekonomifakta, har ungdomsarbetslösheten ökat med 3,1% sedan dess och låg i februari i år på 26,4%, vilket innebär att Sverige är tillbaka på den övre tredjedelen bland länder med hög ungdomsarbetslöshet!
     http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Ungdomsarbetsloshet-per-manad/

     Mer än var fjärde svensk ungdom under 25 år saknar arbete och det trots att fler än någonsin studerar på högskola och därför inte räknas som arbetslösa!

     /Matz

     • Juri 24 mars, 2013 at 14:23

      Och hur tänker S lösa detta problem?

     • Matz Keijser 24 mars, 2013 at 16:25

      För att nämna några exempel:

      Vi socialdemokrater vill bekämpa arbetslösheten genom att investera i nya jobb. Vi vill skapa nya jobb genom att investera i människors kunskaper, inte genom att sänka deras löner. Vi vill också skapa fler studieplatser och höja Sveriges kompetens till en världsledande nivå.

      Ungdomsarbetslösheten är extremt hög. För att knäcka den föreslår vi Utbildningskontrakt, Yrkesintroduktionsjobb enligt Löfvenmodellen och bristyrkesutbildning.

      För att möta framtidens klimatutmaningar och skapa nya framtidsjobb måste infrastruktur, bostäder och energisystem moderniseras. Därför vill vi göra satsningar på grön omställning. Det ger jobb i dag och stärker ekonomin inför framtiden.

      Vi vill underlätta för företagen att växa bland annat genom att låta staten ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan, stärka tillgången till riskkapital, och genom att upprätta strategisk samverkan mellan t ex näringsliv, forskning och politik för att öka Sveriges konkurrenskraft i världen på vissa områden.

      Vi vill stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden, till exempel genom att fler får möjlighet att arbeta heltid. På så sätt gynnas både Sveriges ekonomiska tillväxt och människors livskvalitet.

      /Matz

 • Jeremy Rooks 15 april, 2022 at 12:04
  Reply

  . På så sätt gynnas både Sveriges Wiki ekonomiska tillväxt och människors livskvalitet.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.