MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Tomtar på loftet i adventstid

Posted on

Känner hur det dåliga samvetet växer sig allt starkare för varje dag.

11 dagar utan att blogga!!!

Förra veckan bestod av möten varje kväll och till och med dubbla möten på tisdagen. Veckan avslutades med magsjuka som höll i sig till måndagen. Därefter har jobbet tagit all tid. Som musiklärare är december en tuff månad med advent, Lucia och julavslutning.

Ingen har väl undgått den årligen återkommande debatten om skolans användande av kyrkan vid några av dessa tillfällen. Själv är jag lite kluven.

Tyckte prästen i SVT:s Debatt härom kvällen hade en poäng när hon menade att skolan säger nej till bön och psalmer vid advent, men det går bra att vid Lucia sjunga Hosianna och Nu tändas tusen juleljus, samt att eleverna bär vit skrud och håller Betlehemsstjärnan högt på en pinne! Visst blir det lite dubbelmoral.

Samtidigt är det ett val som skolan gör och precis på samma sätt måste också skolan få välja hur man vill fira alla sina traditioner. Här kan inte kyrkan få sätta agendan bara för att skolan väljer att använda sig av deras lokaler.

Styrdokumenten för skolan är tydliga – skolan ska vara icke-konfessionell. Vill föräldrar att deras barn ska få fira advent och andra högtider i kyrkan finns möjligheter till detta – på icke skoltid. Samtidigt måste också skolan bli konsekvent i sitt uppdrag och inte hyckla och hymla!

En sak är i alla fall säker – den här debatten börjar bli en tradition i sig och varje gång den tas upp tänds ett nytt Liljeholmens!

Skönt att tomten kommer snart och väger upp det hela med lite nordisk folktro!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.