MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Tydlig verklighetsbeskrivning?

Posted on

Nu är jag inne och petar i en debatt som i EP förs mellan Sven-Åke Haglund (S) och det moderata oppositionsrådet Ingvar Smedlund, men ibland är det svårt att låta bli. Det är två saker jag känner att jag vill kommentera utifrån Smedlunds insändarsvar till Haglund i dagens EP.

1.

Smedlund skriver i sin insändare att M ”anser att SFI-utbildningen inte ska vara frivillig, utan är du nyanländ och avser att stanna i Sverige så ska du lära dig svenska”.I den gällande Skollagen (2010:800) är mycket riktigt svenska för invandrare (SFI) en rättighet och är i 20 kap 31§ formulerad enligt följande:
En person har rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 16 år, om han eller hon
1. är bosatt i landet, och
2. saknar sådana grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen syftar till att ge.
”.

Detta styrs alltså genom lagstiftning, vilket för en före detta skolnämndsordförande torde vara välbekant. För ett moderat oppositionsråd borde också vara känt att den gällande skollagen togs fram av den dåvarande moderatledda alliansregeringen. Förslaget presenterades av Reinfeldt 2009 och trädde alltså i kraft året därpå.

Därför blir det lite konstigt att Smedlund anser att detta är ett kommunalt ansvar och bör prioriteras. Visst kan vi påverka våra ledamöter i riksdag och regering, men att vi från den politiska ledningen i Enköping skulle kunna leverera utifrån moderaternas önskemål i just denna lagstyrda fråga är nog inte möjligt. Det kanske inte blev så tydligt trots allt!

2.

Begrepp som självinsikt och och verklighetsbeskrivning är alltid lika spännande! Visst ska ett oppositionsparti försöka driva igenom sin egen politik och dessutom granska de styrande partiernas, men jag har svårt att se det med samma glasögon som Smedlund i hans biskrivning av hur moderaterna agerar i Enköping.

I slutet av sin insändare vill han ”berätta för den som inte är insatt i den politiska vardagen” och han skriver:”…Moderaterna driver en vilsen politisk ledning framför sig med konkreta bärkraftiga åtgärdsförslag”.

Som svar på det skulle jag kunna kontra med att den politiska ledningen i Enköping får ständigt agera bogserbåt till den moderata skuta som både tappat styrfart och kommit helt ur kurs. Förmodligen skulle inte moderaterna hålla med om den beskrivningen – så därför låter jag bli!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.