MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Tydlighet om välfärden

Posted on

Igår på Aftonbladet debatt skrev Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin om att möjligheterna att ta ut vinster i välfärdsföretag måste begränsas – avsevärt!

Det är både bra och viktigt att vi som parti är tydliga med hur vi ser på detta, men framför allt visar att vi aldrig kan acceptera att vinst går före kvalitet! Här är en tydlig ideologisk skiljelinje mellan oss och den borgerliga sidan!

Det är viktigt att vi visar detta ut mot väljarna då vi vet att det finns en bred majoritet bland Sveriges befolkning som vill begränsa och till och med förbjuda vinstuttag i välfärdssektorn!

Endast 12% tycker att det är ok att plocka ut vinster inom vård, skola och omsorg enligt en färsk undersökning.

Som sagt – kvalitet måste alltid gå före vinsttänkandet. Det är alldeles för många berättelser om vanvård som vittnar om motsatsen. För att inte tala om den senaste vågen av friskolor som läggs ned och till och med företag inom skolsektorn som går i konkurs!

Skattemedel som pumpas in i välfärden ska också gå till välfärden – inte plockas ut som vinster och placeras i skatteparadis!

En allt vanligare reaktion från borgerlig sida är:

”Jaha, så du menar att företag inte ska få göra vinster alls då?”

Eller som Jonna Sima beskriver det på Aftonbladets ledarsida idag:

Ändå fortsätter välfärdskapitalist­ernas lobbyister och den politiska högern att vifta med kommunistkortet så fort förbud eller skarpare begränsningar av välfärdsvinster diskuteras. På dem kan det nästan låta som om jordbruket skulle kollektiviseras och all företagsamhet förstatligas.

Det är som om de inte förstått att den privata välfärden subventioneras med skattemedel. Vilken annan bransch får sådan subventioner? (Ja, det ska vara restaurangbranschen i så fall 😉

Nej, jag ställer mig helt och fullt bakom Carin Jämtins slutord som hon skriver i sin debattartikel:

Vi socialdemokrater vill ha vård och omsorg i Sverige som är av hög kvalitet och värdig ett rikt land som Sverige. Inget annat duger!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.