MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Tydligt ledarskap

Posted on

bad_sportOppositionen ska ha synpunkter – det är helt rätt. Men kanske kan man kräva mer saklighet och sanningshalt i kritiken och framför allt ska man kanske akta sig för att hamna på gränsen till personangrepp, som man själv tidigare tydligt föraktat!

Det jag syftar på är det moderata oppositionsrådet Ingvar Smedlunds insändare i dagens tidning där han under rubriken ”Kallare politiskt klimat” kritiserar såväl den politiska ledningen som Enköpings kommundirektör.

Smedlund menar bland annat att den politiska ledningen ”åsidosätter fullmäktiges beslut” när det gäller simhallen. Sanningen är dock att inget nytt beslut är taget kring simhallen. Däremot ser man nu över eventuella förutsättningar att placera en simhall längre upp i Gånsta. Det är inte per automatik likställt med att så kommer att bli fallet!

Oppositionsrådet menar vidare att saker ”sker mer eller mindre bakom lykta dörrar”. Enligt säker källa har Smedlund varit delaktig vid ett antal möten kring frågorna han nämner i sin insändare och därför känns den formuleringen aningen förvånande.

Så till gränsfallet till personangrepp – att kalla kommundirektören för ”snöplog”! Vi har en kommundirektör som hela tiden varit, och fortfarande är, väldigt tydlig med hur han ser på sitt ledarskap. Det präglas av öppenhet och tydlighet och är ett aktivt ledarskap!

Att kommundirektören skulle fungera som någon form av budbärare för den politiska ledningen känns därför som en något naiv syn på saken. Det är snarare ett bevis för att kommundirektören lever som han lär – genom att vara just en aktiv ledare!

Visserligen är Ingvar Smedlund ny i rollen som oppositionsledare, men han har ändå en lång erfarenhet av det politiska arbetet. Därför blir jag lite förvånad över den något onyanserade insändaren i dagens EP. Eller blir jag det…?

/Matz

One thought on “Tydligt ledarskap

 • Percy Westerlund 5 mars, 2015 at 22:12
  Reply

  Matz,
  Du skriver att man inte har åsidosatt fullmäktiges beslut, man tittar bara på förutsättningarna för att placera simhallen på ett annat ställe än där kf beslutat. Men vem har givit tjänstemännen mandat att titta på detta? Borde inte dylikt arbete föregås av ett formellt beslut, förmodligen i ks? Eller kan kommunalråd påbörja ett omtag beträffande ett kf-beslut på egen hand?

  Om frågan hade diskuterats med övriga partier innan frågan utreddes kunde man ju också ha fått inspel till utredningen från fler håll, förutsatt att andra partier än s och ne vore beredda att börja om från början med simhallen.

  Ingvar fick förhandsinfo om kommundirektörens utspel i E-P dagen innan. Det är möjligt att du har rätt när du ifrågasätter att kommundirektören skulle vara budbärare för den politiska ledningen. Men i så fall är ju det ännu mer anmärkningsvärt. Det innebär att han agerar på egen hand, helt utan politiskt mandat.

  Kommundirektören har ju själv i många olika sammanhang hävdat att tjänstemännen bestämmer för lite i Enköping (motsatsen hävdades ju av s-debattörer när Alliansen styrde).
  Jag tycker att det är självklart att tjänstemännen skall vara politikens redskap och inte tvärtom och jag hoppas att så var fallet även denna gång.

  Men varken politiker eller tjänstemän bör sätta igång utredningar av det här slaget utan ett formellt mandat, det är huvudinvändningen. Du och jag brukar ju vara överens om värdet av enhälliga beslut i vår nämnd när vi hanterar kinkiga ärenden. Den inställningen är nog ännu viktigare när man beslutar om stora och kostsamma investeringar, för att inte tala om när man vill ändra på ett enhälligt beslut i dylika frågor.

  Vänligen,
  Percy

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.