MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Valfrihetens tombola

Posted on

Precis som Eva Franchell på Aftonbladets ledarsida reagerade jag på utbildningsminister Jan Björklunds märkliga försök att skämta till det i sitt sommartal härom dagen!

Björklund hade synpunkter på hur vi, Socialdemokrater, ser på vinster i välfärden och klämde iväg följande ”väl valda” ord:

Pröva att ordna ett lotteri utan­ vinstlotter och se hur det går. ”Kom och köp, garanterad nitlott.”

Snacka om att kasta sten i glashus! Är det några som sålt nitlotter ur valfrihetens tombola de senaste sju åren är det ju Björklund själv och hans allierade i den borgerliga regeringen.

De som blivit pådyvlade dessa blågröna nitlotter är bland annat:

  • 15.000 elever som gick JB-gymnasium
  • 34.000 personer som befinner sig i fas 3
  • 236.000 arbetslösa ungdomar
  • apotekslösa människor i glesbygden
  • vårdbehövande äldre i vägda, nedkissad och återanvända blöjor

Listan kan göras lång!

Vinstlotterna från samma lottring hade plockats bort och tydligen fördelats till nära och kära inom alliansen och dess bidragsgivare. Detta tydliggörs om man läser alliansfrittsverige.nu:

Moderaternas ordförande i Stockholm har jobbat med att hantera den mediala bilden av två av de största välfärdsföretagsrelaterade skandalerna i Svensk historia (Carema och JB). Mannen som är ytterst ansvarig för moderaternas politik tjänar alltså storkovan när den klappar ihop. Att Anders Borg var bestman på JB-grundarens bröllop och att regeringens välfärdsrådgivare är bror till en ex-minister och att det företag han är VD för en gång ägdes av Gustaf Douglas samtidigt som har var insamlingsansvarig för Moderaterna, framstår i sammanhanget som knappt anmärkningsvärt.

Vad lär vi oss nu av detta? Jo, att:

1. Nepotism bevisligen är vad det brukar kallas på vanlig svenska – svågerpolitik – och är helt uppenbart vanligen förekommande i den yttersta maktens korridorer!

2. I valfrihetens tombola räcker det inte med att ha lite matjord i fickan. Här krävs att du äger åkrar på flera hektar!

3. Björklunds framtid som stå-upp-komiker ser inte ljus ut!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.