MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

VARFÖR snarare än VAD!

Posted on

Make America great again!” – Trumps slogan i valrörelsen inför presidentvalet för dryga året sedan, som jag är övertygad om att de allra flesta kommer ihåg.

Vi vet att moderaterna under ett antal år tillbaka sneglat på just den amerikanska valrörelsen för att plocka russinen ur kakan och applicera det i deras eget kampanjande i den svenska valrörelsen.

Därför blev det extra intressant när moderaterna i Göteborg la upp en video om hur man ser på sin kommun och där man beskriver ett totalt förfall där man dessutom ställer sig frågan: ”Hur blev Sveriges framsida ett tillhåll för jihadister och kriminella gäng?

På sin facebook-sida har man anammat Trump-retoriken fullt ut och marknadsför sin, väldigt påkostade, video med: ”Se vår berättelse om hur vi bygger Göteborg starkare!

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, menar att retoriken och världsbilden är Sverigedemokraternas. Han säger vidare att ”filmen kan vara ett led i Moderaternas försök att ta tillbaka väljare från SD”.

Andra menar att detta är ett kvitto på att moderaterna närmar sig SD allt mer. Ulf Kristersson har en tydlig agenda – att ta över makten och oavsett resultat uppenbarligen till vilket pris som helst. Han uttalar det bara inte i ord lika öppet som sin företrädare, men strategin är densamma!

Retorikern och författaren Elaine Eksvärd skrev igår en krönika i GöteborgsPosten där hon bland annat återberättar vad Fredrik Reinfeldt ska ha sagt om Donald Trump under Almedalsveckan 2014:

I grunden slutar hans typ av rörelse alltid på samma sätt. Våld, hat och misstro mellan människor.

Eksvärd menar också att den dåvarande moderate statsministern även ”drog solklara paralleller till Sverigedemokraternas retorik”.

Den tydliga moderata strategin, där de presenterat ett antal förslag de senaste veckorna, verkar dessutom ha skapat en spricka inom den så kallade alliansen. Centerns partisekreterare Michael Arthursson har uttalat sig i frågan och har varnat för att moderaterna riskerar att ”göra invandrare till kollektiva syndabockar för en rad problem”.

Nu börjar också sakkunniga vad gäller politiska strategier och kampanjer prata om att fokus legat för mycket på ”fake news” och vad det är som skrivs. Man menar nu att dessa falska nyheter alltid funnits och kommer alltid att finnas. Därför anser man att istället för att fokusera på vad som skrivs bör vi kritiskt granska vem som skriver vad och varför!

Så frågan blir då – VARFÖR har MODERATERNA i Göteborg gjort en film som ger en skev bild av staden? Jonas Hinnfors har nog redan besvarat frågan!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.