MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vem har råd med läxhjälp?

Posted on
De med störst behov har inte råd!

Från och med 1 januari går det att göra RUT-avdrag för läxhjälp i hemmet. Jag hävdar fortfarande att detta är ännu en ogenomtänkt ”reform” från regeringen Reinfeldt!

Detta är ett beslut som kommer att öka klyftorna i samhället ytterligare. Det är en totalt orättvis reform som enbart kommer att gynna de som har råd!

Inte helt oväntat börjar företag poppa upp som svampar ur jorden som ”erbjuder” sina tjänster. Tittar man runt bland olika företags prissättningar besannas mina farhågor om att detta inte är något för alla!

Visst, 250-300 kronor per timme kanske inte låter så mycket och att det dessutom är en skattereduktion på detta. Men ska läxhjälpen ha någon effekt för ökade kunskaper och högre betyg räcker det inte med något enstaka tillfälle.

De elever som är i störst behov av så kallad läxhjälp skulle kanske behöva stöd upp mot 4-5 timmar per vecka. Räknar man lågt skulle det innebära en månadskostnad på ca 4000 kronor!

Jodå, man ska med hjälp av RUT dra bort 50%, men ändå landar man på 2000 kronor i månadskostnad.

Vi använder oss av en av moderatledaren Reinfeldts favoriter när det gäller jobbskatteavdraget – den ensamstående mamman som jobbar i vården! Hon har ju fått 1600 kronor mer i plånboken varje månad!

Ska hon nu låta sitt barn få samma möjligheter till pedagogiskt stöd som sina klasskamrater med föräldrar i de högre inkomstklasserna kommer hon att gå med en förlust på 400 kr/månad. Och det om hon bara har ett barn! Timkostnaden är beräknat per barn och inte per familj och tillfälle!

Dessutom kommer hon nu att straffas dubbelt! Hon kommer inte att ha råd med privatundervisning för sina egna barn, men hon kommer att vara med och finansiera det för de vars föräldrar redan har råd!

Moderat politik i ett nötskal – och som dessutom får stöd av C, KD, FP och SD!

Börjar fundera på om det inte är så att Reinfeldt, Borg och alla andra företrädare för den moderatledda alliansen är de som behöver läxhjälp – åtminstone i matte! För den här ekvationen går inte ihop!

Gör istället en satsning på att ge ALLA elever ”läxhjälp”! I stället för skatteavdrag för privatundervisningen bör resurserna gå till skolan så att alla elever kan ges bättre förutsättningar att nå sin fulla potential.

I vår kommun pratar det moderata finanskommunalrådet Anna Wiklund och hennes allianskamrater ofta om  att ”alla barn och ungdomar i Enköpings kommun ges möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag inför den egna framtiden”.

Då måste i rättvisans namn också alla barn och ungdomar ges samma förutsättningar, men så kommer det aldrig att bli så länge vi har ett moderat styre i kommunen och i landet!

Socialdemokraterna vill investera i skolan och har föreslagit att ytterligare 3 miljarder ska investeras i skolan utöver regeringens förslag. 110 miljoner kronor ska gå till att möjliggöra läxhjälp för alla elever.

Stöd i skolarbetet ska inte vara förunnat bara några barn, utan vara tillgängligt för alla barn och unga. Skolor som ger eleverna läxor ska också se till att eleverna ges möjlighet till läxläsning. (Läxor i sig kan också ifrågasättas!)

Föräldrarnas plånbok ska inte avgöra vilket stöd en elev får och vilka chanser eleven får i livet. Att skattesubventionera privatundervisning är dyrt och riskerar utbildningssystemets likvärdighet.

Skatteverket, Skolverket, lärarfacken och forskare avvisade förslaget om skattereducerad privatundervisning. Det borde väga tungt, men den moderatledda regeringen med stöd av SD drev åter igenom en ”reform” som enbart gynnar de som redan har!

/Matz

PS. Socialdemokraterna i Enköping har under några år erbjudit gratis läxhjälp på Rombergagården och kommer så att göra även fortsättningsvis! DS.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.