MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

(V)erkningslös formulering?

Posted on

Att Stefan Löfven är en duktig förhandlare är väl känt och att den möjliga regeringsbildningen vi fått presenterad för oss är med stor säkerhet resultatet av Löfvens förhandlingsförmåga.

Därför är det förvånande att man i det dokument, som nu är en fyrpartiöverenskommelse, tog med en punkt om att V inte ska ges inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden!

Om man nu kommit fram till ett antal punkter som man är överens om att försöka driva igenom finns det ju ingen anledning att formulera sig på det sättet. V har inte varit med om att ta fram överenskommelsen så varför skriva dem på näsan med det med en skriftlig formulering?

Ingenstans i överenskommelsen nämner man att SD eller något annat av högerpartierna inte ska ha något inflytande! Därför är ju, enligt mitt sätt att se det, det här en helt meningslös och verkningslös formulering.

Det kan ju inte ha kommit som en överraskning för varken Löfven eller någon av de andra partiledarna att Jonas Sjöstedt skulle reagera som han nu gjort.

Hade den ogenomtänkta punkten tagits bort från överenskommelsen skulle omröstningens resultat i princip redan vara klart. Nu kommer det, trots Löfvens betygelse vid dagens pressträff om vikten av samarbetet med V under åren 2014-2018 och de reformer som genomförts tack vare det samarbetet och trots att han var övertydlig med att det kommer att föras samtal och förhandlingar med V i politiska frågor utanför fyrpartiöverenskommelsen, behövas ytterligare nattmanglingar fram till på onsdag!

Nu får vi gå i ovisshet några dagar till (fram till fredag) och i värsta fall kan det bli så att V röstar nej till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister! Därför tycker jag, med just vetskapen om att Löfven anses vara en duktig och erfaren förhandlare, att det här är något klantigt skött.

Så till frågan om den ”högergir” som socialdemokratin gör i och med denna överenskommelse. Jag fick härom dagen en fråga om jag ”kapitulerat och släppt mina socialdemokratiska värderingar bara för att få se Löfven som statsminister”.

Svaret är enkelt – NEJ! Det här handlar om att utifrån valresultatet och det parlamentariska läge det inneburit hitta lösningar för att ta ansvar för Sverige. Då måste man kompromissa och ge avkall på viktiga frågor för att fokusera på det viktigaste! Och det är precis det som nu skett.

Det finns självfallet socialdemokratiska frågor där jag, och många av mina partikamrater runt om i landet, känner både ilska och besvikelse över att de inte finns med. Men också frågor som finns med i överenskommelsen, men som ligger ideologiskt långt ifrån socialdemokratin och där Stefan Löfven tvingats backa.

Jag är därför inte helt nöjd med den här lösningen utifrån mina värderingar och min vilja att driva socialdemokratisk politik – men jag har förståelse och respekt för den.

Sen blir det ju lite lustigt när jag i ena stunden ifrågasätts för mina ideologiska ställningstaganden för att i nästa stund ifrågasättas med att jag ”släppt mina socialdemokratiska värderingar” för att jag tycker det är ok att vi har en socialdemokratiskt ledd regering med stöd av två tidigare allianspartier som tillsammans tar ansvar för Sverige!

Hur man än vänder sig…

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.