MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vi har ett globalt ansvar!

Posted on

Ikväll debatterades en motion från centern om fler laddstolpar i Enköping. Motionären Ulrika Ornbrant menade bland annat att om fler laddstolpar fanns i vår stad skulle det vara ett incitament för många att gå över till elbil – även de som bor på landsbygden.

Intentionen med Ulrikas motion är helt rätt. Vi behöver ställa om från fossila bränslen till mer miljövänliga gröna alternativ och självklart är eldrivna bilar en väg att gå. Vi behöver ta vårt miljöansvar för att trygga våra barn och barnbarns framtid.

Samtidigt som vi i Enköpings kommunfullmäktige vill ta ett miljöstrategiskt steg för våra barns skull publicerar Aftonbladet ett reportage om mineralgruvorna i Kongo-Kinshasa. Här beskrivs hur barn, och vuxna, tvingas ner i gruvorna utan skyddsutrustning. Hur sjukhus fylls av svårt skadade och döda barn från dessa gruvor. Barn som bara är 7-8 år gamla!

I gruvorna utvinns kobolt, den mineral och det metalliska grundämne som används i framställning av batterier. Batterier som sitter i de elbilar som säljs i Sverige. De elbilar man får en 60.000 kronors bonus för idag.

Den lokala elbilsdebatten ger plötsligt en fadd smak i munnen. Om laddstolpar är ett incitament för att köpa en elbil känns nu barnens situation i gruvorna i Kongo-Kinshasa som en större anledning att låta bli.

Parallellt med allt detta ger Energimyndigheten nu ett bidrag till företaget Northvolt på 146 miljoner kronor för att bygga Europas största fabrik för batteritillverkning i Skellefteå. PLUS en testanläggning i Västerås.

Sveriges unika trygga, konkurrenskraftiga och gröna energisystem är en viktig faktor i etableringen av ny industri och skapa nya jobb” säger generaldirektören Erik Brandsma.

Nu hoppas jag verkligen att staten och Northvolt tar sitt ansvar för att inte fler barn i mineralgruvorna i Kongo-Kinshasa ska behöva sätta livet till för att det ska skapas fler jobb i Sverige eller för att Sverige ska vara ledande vad gäller batteritillverkning.

Det finns kobolt i Sverige och självklart måste det kunna vara ett alternativ till det vi genom Aftonbladet fått bevittna. Så varför inte en inhemsk gruvindustri, som i sig skulle kunna generera fler arbetstillfällen?

Självklart ska vi i Sverige och Enköping jobba för en grön omställning och dra vårt strå till den globala miljöstacken. Där kan självfallet elbilen och laddstolpar vara en del i den omställningen. Men vi måste samtidigt ta ett annat globalt ansvar och det är att det aldrig får bli på barns bekostnad – med livet som insats!

/Matz

 

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.