MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vi vet också varför!

Posted on

mp_maskrosJag hade inte tänkt göra det till en början, men jag kände till slut att det ändå var svårt att låta Tomas Rådkvists slutkläm i dagens debattartikel i EP stå oemotsagt. När det gäller frågorna kring utbildningsnämnden överlåter jag det till berörda partikamrater och skol- och utbildningspolitiker, men som sagt – sista stycket måste jag ändå kommentera.

Rådkvist skriver:

Nu har S+NE sett till att det under de kommande fyra åren inte kommer att finnas aktiva, engagerade och granskande miljöpartister i någon enda nämnd. Vi vet varför.

Tomas Rådkvist gör det ganska lätt för sig och MP med den vinklingen av det som faktiskt hänt. Till att börja med handlar det om ett valresultat där MP backade och därmed gjorde ett sämre val än de även själva förväntade sig. Man gick i fullmäktige från fyra till två mandat.

Från Socialdemokratiskt håll försökte vi direkt efter valet få till en bred majoritet tillsammans med Nystart Enköping. När det stod klart att folkpartiet inte längre var aktuella som samarbetspartner blev det en situation där det inleddes förhandlingar kring en valteknisk samverkan med MP och V.

I de inledande förhandlingarna ledde detta till att MP fick en ledamotsplats i kommunstyrelsen samt en ersättarplats i PLEX-utskottet. Detta tror jag de allra flesta förstår innebar att S och NE hade intresse av ett samarbete med MP!

Därefter fortsatte förhandlingarna och då kom krav (eller ”önskemål” som Rådkvist själv kallar det) från MP om att arvodera ledamöter vid gruppmöten och här fördes utdragna diskussioner. Det kom också skriftliga krav där man dessutom hotade med ”omprövning av det valtekniska samarbetet mellan våra partier”.

Här strandade förhandlingarna och den valtekniska samverkan mellan S, NE och MP avbröts. Men att påstå att S och NE ”sett till” att MP nu inte finns representerade i nämnder och styrelser är att inte se, eller vilja se, sin egen del i det som faktiskt skedde!

Jag kan inte påstå att jag är direkt förvånad över Rådkvists formulering i debattartikeln. Även andra miljöpartister har öppet visat att de inte är nöjda med den situation man nu befinner sig i.

När Rådkvist dessutom tidigare beskyllt mig för att vara en lögnare tycker jag att det var på sin plats att ännu en gång berätta hela sanningen. Så nu vet vi varför!

/Matz

2 thoughts on “Vi vet också varför!

 • Tomas 12 december, 2014 at 00:14
  Reply

  Det misstag vi gjorde, förutom att lita på S goda vilja, var att tillsammans med V framställa önskemål om bättre ekonomiska möjligheter för de små partierna att arbeta politiskt under ett minoritetsstyre.

  Det var ett misstag eftersom det gav er en ursäkt att komma ur era löften med en hänvisning till ”ekonomiska krav” som inte fanns utan var just önskemål. Där faktiskt de flesta var idéer från V och framfördes gemensamt.

  Det var heller inga utdragna diskussioner eftersom det inte gick att få svar från er och vid första mötet stod två saker klart: ni ville inte ens diskutera frågan och hade redan bestämt er för att samarbeta med centern.

  Dessutom, några skriftliga krav som du refererar till har aldrig framförts av våra förhandlare. Du refererar möjligen till ett dokument som lades fram av en enskild medlem vid ett medlemsmöte men inte fick gehör.

  Att hänvisa till det är inte bara felaktigt utan visar på en oförmåga till ärlighet. Den nivån hade jag faktiskt inte trott att ni skulle sänka er till.

  /Tomas

 • Matz Keijser's Blogg | Talande bibelcitat? 29 december, 2014 at 19:22
  Reply

  […] det blogginlägg, som Rådkvist märkligt nog hänvisar till i dagens insändare som ett ”svar”, var jag […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.