MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vilket alternativ är mest skadligt?

Posted on

Den nuvarande regeringen är skadlig för Sverige”. Detta mantra har vi hört från oppositionen under det senaste tre åren. Låt oss blicka tillbaka till hösten 2014 då alliansen fick svar från svenska folket vad de ansåg om deras politik under åtta år.

Med sin arbetslinje och sina skattesänkningar drog regeringen Reinfeldt 1.0 och 2.0 ner vårt land i bottenskiktet i stora flertalet internationella mätningen och jämförelser. Klyftorna i samhället ökade där de fattiga blev fattigare och den rikaste tiondelen blev allt rikare. Arbetslösheten ökade.

Man sänkte arbetsgivaravgiften för unga till en kostnad av 10-tals miljarder för att det skulle skapa fler jobb, men det blev snarare motsatt effekt. Man skar i trygghetsförsäkringarna och tvingade allvarligt sjuka människor att söka arbete.

Det var en borgerlig regering som såg industrin som en form av socialdemokratisk sammansvärjning och med en moderat statsminister som gick ut internationellt och menade att ”Swedish industry is basically gone”!

När alliansregeringen klev av lämnade man efter sig en rejäl statsskuld och ett ordentligt budgetunderskott.

Nu är det mindre än ett år kvar till valet, vi är inne i en valrörelse och med en ny moderat partiledare. Har då den borgerliga politiken förändrats efter valförlusten 2014, där väljarna visade att man inte var nöjda med den politik som hade förts under åtta år?

Svaret på den frågan är enkel: NEJ! Det man presenterar är mer av samma sak med skattesänkningar i storleksordningen 100 miljarder, som ger mer till de som redan har – den rikaste tiondelen i landet. Man prata om att man är orolig för de ökade klyftorna i samhället och vill samtidigt lagstifta om lägre ingångslöner för de som redan har det svårt.

På tre år har den Socialdemokratiskt ledda regeringen arbetat hårt med att få fler i arbete, vilket lett till att 200.000 jobb har skapats. Arbetslösheten har sjunkit och ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 14 år. Vi har gått från underskott i statens finanser till ett överskott. Ett överskott som nu gör att vi kan göra nya satsningar.

Så frågan är väl snarare vilken regering eller regeringsalternativ som är mest ”skadligt för Sverige”?

Nu vill vi Socialdemokrater fortsätta utveckla den svenska modellen med satsningar på jobb genom framtidsinvesteringar i bostäder, infrastruktur och klimat. Vi vill föra en aktiv näringspolitik för fler och där växande företag skapar jobb. Ökad kompetens genom utbildningsinsatser och rätt matchning gör att fler kan ta de jobb som växer fram.

Vi vill stärka den generella välfärden där den offentligt finansierade välfärden håller hög kvalitet och omfattar alla. Vi vill införa ett regelverk som sätter stopp för vinstjakten i välfärden och att svenska skattepengar hamnar i skatteparadis utomlands. Vi vill investera i bra vård och omsorg där kvalitet säkras genom en kvalitetsplan.

Skolan ska vara en plats för kunskap, bildning och demokratisk fostran. Den ska ge alla barn och unga samma möjligheter till utbildning. Därför satsar vi på att öka personaltätheten och minska stora klasser. Vi vill säkerhetsställa att skolan är en trygg plats med ordning och studiero där alla elever har rätt att möta behöriga och skickliga lärare. Det sistnämnda kräver att vi investera i lärare och skolledare.

Vi har en politik för att utveckla den svenska modellen – inte avveckla!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.