MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vitsippan blir en BLÅ-sippa?

Posted on

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor må vara den yngsta partiledaren, men att inneha en sådan befattning ställer höga krav och det går inte att skylla på naivitet och orutin när man väl är där.

Ena dagen menar Busch Thor att Sverigedemokraterna ”inte är ett rasistiskt parti” för att nästa dag, efter en hel del kritik på framför allt sociala media men också ifrågasättande från den mer traditionella, går hon upp på vinden och vänder kappan. Dock inte fullt ut!

I den intervju hon höll dagen efter svarade hon:

Det är ett rasistiskt parti sett till sin historia och sett till det som återkommer återkommande från sverigedemokratiska företrädare och i delar av deras rörelse. Sedan kan de putsa på sitt officiella program och det är där jag menar att strikt ur det, så kan man inte säga att det är ett rasistiskt parti.

Antingen är människan dåligt påläst eller så har hon uselt stöd i mediahanteringsfrågor. Förmodligen är det en kombination av både och!

Mikael Nilsson, historiker vi Uppsala Universitet, skrev igår i Dagens Arena en artikel om SD där han jämför deras partiprogram med Adolf Hitlers ”Mein Kampf”. Nilsson menar att det finns tydliga paralleller i SD:S beskrivning av ett vi- och dom-samhälle. Han skriver:

I sitt partiprogram delar Sverigedemokraterna (SD) in de som bor i Sverige i två typer av medborgare: nationstillhöriga, en exkluderande kategori som inte alla kan tillhöra och medborgare, en övergripande kategori som inkluderar alla medborgare. I partiprogrammet skriver man att »Sverigedemokraterna skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet till den svenska nationen […].« Det är i stora delar samma syn på medborgarskap som i Adolf Hitlers Mein Kampf.

Att KD är ett parti i kris är helt klart. Man har under en längre tid legat en bit under 4%-spärren och Ebba Busch Thor-effekten har med all tydlighet uteblivit. Därför väljer partiledaren genom populism flirta med högerextrema krafter i hopp om att locka väljare.

Uppenbarligen är det här en taktik som gäller partiet i stort. Före detta KDU-ordförande Sara Skyttedal har tidigare uttalat sig om att KD behöver visa att man tar ett ordentligt kliv åt höger. För att redan vara ett högerparti är ju frågan hur långt ut åt den riktningen Skyttedal och KD är beredda att gå.

Hennes champagne-kupp för att fälla Decemberöverenskommelsen var ett tydlig utspel för att locka väljare på den yttersta högerkanten. Hon har också varit öppen med att hon kan tänka sig att söka stöd av SD för att alliansen ska kunna regera i minoritet!

Det är tydligt att KD:s yngre toppolitiker driver en politik som innebär att vi ser en normalisering av SD-retorik med ett enda mål – att med vilka medel som helst och med sin roll som ett mer etablerat riksdagsparti locka till sig väljare som ”inte är rasister, men…

Det är också precis vad Ebba Busch Thor förmedlade i sin debattartikel i DN den 29 augusti där hon bland annat skrev:

”...det finns normer och värderingar som byggt Sverige starkt som i dag är utmanade och ifrågasatta. Detta riskerar att urholka den höga grad av mellanmänsklig tillit och det stora förtroende för våra gemensamma institutioner som länge har präglat vårt land och som har varit en stor styrka.

SD pratar om att värna svenska traditioner. KD och dess partiledare byter ut ordet traditioner mot institutioner – men betydelsen är densamma!

Att KD:s partiledare Ebba Busch Thor, dagen efter ett tydligt uttalande om hur hon ser på ett samarbete med SD, på grund av kritik och rädsla för att tappa greppet om sin position försöker göra en pudel faller ändå platt då hon helt uppenbart inte läst SD:s partiprogram eller helt enkelt bara svalt deras retorik med hull och hår!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.