MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Wikmans NE – nystart i sandlådan

Posted on

hinkospadeIdag presenteras Anders Wikman, nybliven före detta centerpartist, som ett av toppnamnen i det nybildade lokalpartiet Nystart Enköping (NE). Jag måste tillstå att Wikman varit smart som under ett och ett halvt år tillskansat sig en politisk plattform inom centern!

Däremot känner jag inte igen mig som fritidspolitiker inom Socialdemokraterna i den beskrivning som Wikman redovisar i reportaget i EP. Inledningsvis säger Anders Wikman:

Alla förtroendevalda måste få tillåtas tycka och tordas att tala.

Detta måste ändå ses som en mycket talande beskrivning av hur det har fungerat inom den moderatledda alliansen. Det blir ju med all tydlighet att det är parti-/allianspiskan som viner och att enskilda ledamöter inte ges möjlighet att komma till tals och ha en egen åsikt.

Jag känner som sagt inte igen mig i denna beskrivning. Inom Socialdemokratin är den demokratiska processen oerhört viktig. Vi är ett stort parti med många medlemmar. Det innebär också att det finns många skilda åsikter och kompetenser inom olika områden. Vi har högt till tak och har konstruktiva diskussioner innan vi går till beslut. Varje enskild medlems åsikter är viktiga!

Vidare säger Anders Wikman:

Det är så få sakfrågor som är partipolitiska. Det är politikerna som gör dem politiska.

Visst kan det vara så att sakfrågor inte alltid är speciellt partipolitiska, men att påstå att politikerna gör dem politiska är nog inte en helt riktig beskrivning. Att partier eller block ser olika på saker och ting handlar snarare om ideologiska skillnader.

Många hävdar att partierna mer och mer närmar sig varandra och skillnaderna inte är speciellt stora i politiken idag, men faktum är att de ideologiska grundstenarna skiljer sig markant från parti till parti! Det återspeglas också i de debatter som uppkommer i olika sakfrågor!

Avslutningsvis håller jag inte heller med Wikman i hans förslag om att separerade valdagar för de lokala valen och de till landsting och riksdag. Vi har redan idag ett relativt lågt valdeltagande. Att då, som Anders föreslår, dela upp valdagarna ökar inte förutsättningarna till att öka valdeltagandet – tvärtom!

Nu får vi då se om Enköping är redo för ytterligare ett parti inom lokalpolitiken. Andra har gjort försök utan större framgång, men vi får helt enkelt avvakta och se.

Om man ska använda sig av NE:s egen retorik kan det ju bli så att vi efter valet i september får ställa in ytterligare en hink och spade i den Grönköpingska sandlådan – där partiet förövrigt kommer att hålla sin första presskonferens!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.