Ikväll genomförde vi Socialdemokrater i Enköping en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet på egen hand. Sedan 2008 har det varit en gemensam sak mellan oss, de borgerliga partierna och under senare år även Nystartarna. I år blev det inte så.

Vad eller vem det berodde på är kanske oväsentligt. Jag konstaterar bara att det blev försent och fel helt enkelt och några partier, däribland vi, valde att hoppa av.

Det betydde dock inte att vi skulle avstå från att manifestera. Snabbt som ögat inköptes marschaller, saftglögg, pepparkakor och grönmögelost.

Så ikväll klockan 18.00 tände vi våra marschaller och placerade dem på trappan utanför vår partilokal. Vi var ett femtontal partivänner som slöt upp, vårt oppositionsråd Jesper Englundh sa några väl valda ord och det hela avslutades med en stunds tystnad och eftertanke.

Det kändes helt rätt. Efter de senaste dagarnas allt hårdare retorik från SD-regeringen måste vi visa att Sverige är ett land som bygger på solidaritet, jämlikhet och en tro på att vi kan ta tillvara på människors vilja att bidra efter förmåga.

Vi är i ett läge där vårt lands säkerhet är under allt hårdare tryck. Vi är inne i en process för ett NATO-medlemskap. Att då medvetet uttala sig på ett sätt som än mer påverkar landets säkerhet är ju direkt kontraproduktivt – eller är det precis det här man hela tiden velat uppnå? Osäkerhet och kaos?

Det blir i alla fall allt tydligare att det är just SD som styr regeringsskutan. Ulf Kristersson framstår allt mer som en hukande skeppsgosse som vackert rättar in sig i ledet och utför kapten Åkessons order. Utan att säga emot!

Men det finns lösningar – genom att hitta andra samarbeten innan skutan går på grund och kantrar. Samarbeten för ett tryggare och mer inkluderande Sverige.

Ikväll kändes det som sagt än viktigare att stå upp mot rasism och främlingsfientlighet! Tack till alla som deltog i vår enkla manifestation!

/Matz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *