Några av er kanske minns när regeringen Reinfeldt tillträdde efter valet 2006. De tillträdde den 6 oktober och bara åtta dagar senare, den 14 oktober, avgick den nyss tillträdda handelsministern Maria Borelius. Anledningen till hennes påtvingade avgång var att hon nyttjat svart arbetskraft, vilket uppkom efter medias granskning.

Ytterligare två dagar senare, den 16 oktober, var det dags igen. Kulturminister Cecilia Stegö Chilò fick avsäga sig sitt uppdrag efter att det visade sig att hon inte betalat TV-avgiften under 16 år.

Nu har det framkommit att den moderata statssekreteraren PM Nilsson, statsminister Ulf Kristerssons högra hand, varit ute på djupt vatten så att säga. Ingen har väl undgått medias bevakning av ålfisket i Karlskrona skärgård när Nilsson blev ertappad av Havs- och vattenmyndighetens fiskekontrollanter.

Till kontrollanterna ska Nilsson ha påstått att han var ute för att plocka skräp, vilket han nu har medgivit var en lögn. Vid ett senare tillfälle ska han ha uppgivit samma uppgifter för polisen, vilket alltså är ytterligare en lögn.

Enligt uppgifter i media ska PM Nilsson vid ett flertal tillfällen beskrivit sitt ålfiskande på sociala media sedan 2008. Värt att ha i åtanke då är att ålfisket sedan 2007 är hårt reglerat i Sverige.

Det är med andra ord inte bara en gång den gode statssekreteraren tjuvfiskat den rödlistade ålen för privat bruk!

Nu har Nilsson visserligen erkänt och fått ett strafföreläggande, men det gäller ju enbart för den gång han blivit ertappad.

Så vad kommer nu att hända med statssekreterare Nilsson? Lyssnar man till hans partiledare och tillika statsminister Ulf Kristersson så kommer det inte hända speciellt mycket!

Det var mycket dumt gjort” var Kristerssons kommentar till SVT i början på veckan.

För 17 år sedan fick två ministrar avgå för att ha använt svart arbetskraft och låtit bli att betala TV-licensen. Här har vi en statssekreterare som ljugit för två olika myndigheter efter att ha dragit upp ett antal akut utrotningshotade ålar fullt medveten om regelsystemet. Det verkar statsministern inte anse vara annat än ”dumt gjort”!

I regeringens och SD:s Tidö-avtal är VANDEL ett ”honnörsord”. Slår man på ordet vandel kommer synonymer som ”levnadssätt”, ”livsstil”, ”uppförande” och ”beteende” upp.

Var går de fyra partiernas gräns för ”bristande vandel” för egna partimedlemmars handlingar? För utländska medborgare kan det räcka med att man super för att riskera att bli utvisad – från Sverige – enligt Tidö-avtalet!

Jag tog åltiner med mig förstår ni
och dom jag kastade handlöst i sjön
och då jag sa för mig själv: att här har di
nånting att roa er med där på bönn
Sedan rodde jag sakta mot vågen
och någon brådska, det var inte alls
Jag var så livad och glad uti hågen
jag sjungde ålefeskarns vals
(”Ålefeskarns vals” – text: Stefan Ljungqvist)

/Matz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *