Moderatledaren och nuvarande statsminister Ulf Kristersson visste vad han gav sig in på när han öppnade dörren för SD och valde att ta aktivt stöd av dem för att bilda en minoritetsregering.

Nu sitter Kristersson med denna minoritetsregering som hela tiden är beroende att SD:s stöd för att få igenom ”sin” politik i riksdagen. Ett av de större problemen är dock att det är SD som håller i taktpinnen och som också varit drivande i det så kallade Tidöavtalet.

Tydligen har SD också kunnat styra tillsättningarna av ordföranden i de olika utskotten och Kristersson har valt att stillatigande bara acceptera det. Hur ska man annars tolka att exempelvis SD:s Richard Jomshof lyckades ta plats som ordförande för justitieutskottet?

Jomshofs kontroversiella, och många gånger islamofobiska, uttalande i såväl traditionella som sociala media genom åren kan knappast ha undgått Ulf Kristersson. Nu senast, i samband med Paludans koranbränning utanför den Turkiska ambasaden och reaktionerna efter det, menade Jomshof:

”Jag tycker inte att man ska göra det (bränna koranen), men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till! Vi kan inte under några som helst omständigheter låta islamister sätta gränserna för vår demokrati.

Om NATO-frågan var svårmanövrerad innan regeringsskiftet kan man ju inte påstå att Jomshofs uttalande gjort det speciellt mycket lättare! Frågan är om han själv förstår att han, som en del av regeringsunderlaget, skapar nya problem för Sveriges förutsättningar att få till ett medlemskap i närtid?

Inte nog med att vi har ett allvarligt internationellt säkerhetsläge. Vi ser också nationellt hur antalet skjutningar och sprängningar ökar för varje dag som går. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger sig ge sitt fulla stöd till polisen för att ”bryta våldsspiralen” och menar vidare att regeringen lagt tydliga uppdrag till polisen om högre effektivitet och större operativ kraft.

Då går Jomshof i sin roll som ordförande i justitieutskottet ut och kräver rikspolischefen Anders Thornbergs avgång! Strömmer kontrar med att han har fullt förtroende för rikspolischefen. Vems ord väger tyngst?

I början av 2023 uttalade sig Jomshof gällande en friande dom i Solna tingsrätt. Han ansåg att domen var ett ”skämt” och twittrade att ”vansinnet fortsätter”. Det att han uttalar sig som justitieutskottets främsta företrädare verkar inte bekomma honom det minsta.

Hade Jomshof varit en del av regeringen och med en ministerpost hade han med största sannolikhet blivit KU-anmäld. Nu ingår han och SD enbart i regeringsunderlaget som stödparti och därför kommer han undan helt och hållet.

På sociala media, och i flera fall även i traditionell, har som sagt Richard Jomshof uttalat sig om både det ena och det andra – för att han kan. Nu har han, i och med sitt uppdrag i justitieutskottet, tydligen hittat en ny plattform för sina kontroversiella uttryck. SD som parti har i de allra flesta fall stöttat Jomshof och partiledaren Jimmie Åkesson har i mångt och mycket menat att hans partisekreterares okontrollerade twittrande blivit misstolkade.

Nu är väl frågan hur länge Ulf Kristersson klarar av att hålla den blå regeringsnäsan ovanför vattenytan. Hur många utspel från SD:s företrädare krävs innan Kristersson inser att de är ett sänke?

Ett annat område där regeringen och dess stödparti inte är överens är klimatfrågan. SD:s Elsa Widding har sagt att ”klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd”, att ”allt som görs inom klimatområdet är symbolpolitik” och att ”klimatmålen är kontraproduktiva”.

Detta har fått klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att se en uppenbar risk för att regeringen spricker. Hon menar att om hon inte lyckas åstadkomma de förändringar hon vill se, då kommer både hon och Liberalerna att lämna regeringen. Hon går en tuff framtid till mötes – i dubbel bemärkelse!

Idag har det bara gått 111 dagar sedan Ulf Kristersson minoritetsregering tillträdde. En minoritetsregering som med öppen famn, om än blåögt, släppt in SD som en del av regeringsunderlaget. En marionettregering, där SD håller i trådarna utan att behöva ta ansvar. Har Pinocchio insett vad räven egentligen vill?

Det är 1.315 dagar kvar till nästa val…

/Matz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *