Brukar du läsa ledarsidan i EP? Inte? Då skulle jag vilja rekommendera dig att göra det idag då en krönika på sidan 2 har en lokal förankring!

Det är skribenten Johan Rudström (UNT) som, under rubriken ”När snåla politiker blir generösa”, ger sin syn på det som skett i turerna kring omställningsstödet till en av Enköpings ledande politiska företrädare.

Inledningsvis beskriver Rudström regelsystemet för omställningsstöd generellt. Längre in i texten gör han också en jämförelse med det regelsystem som gäller för den som uppbär a-kassa och vilka krav den som står utanför arbetsmarknaden måste uppfylla.

Rudström landar i samma slutsatser jag gjorde i mitt tidigare blogginlägg i ämnet. Personen ifråga hade en tjänst att gå tillbaka till och dessutom ett antal politiska förtroendeuppdrag efter att uppdraget som kommunalråd avslutades. Johan Rudström sammanfattar det med:

Ja, Ornbrant var alltså tjänstledig från sitt lärarjobb och ansåg sig inte kunna söka andra arbeten. Hon var därmed inte berättigad till något stöd från början. Det märkliga är (1) att hon sökte stödet, (2) att det beviljades och (3) att hon ännu inte betalat tillbaka det.

Vi som valt att engagera oss politiskt talar ofta med oro om det ökade politikerföraktet och hur vi ska uppnå ett högre förtroendekapital. Politik bygger just på förtroendet från väljarna!

Politiken sätter upp lagar och regler som förväntas följas av medborgarna. Då är det inte konstigt att det sticker i ögonen på folk när politiker själva inte följer regelsystemen – som vi själva dessutom beslutat om.

Vi Socialdemokrater har nu tillsammans med Vänsterpartiet via ett ledamotsinitiativ ställt ett formellt krav på att de 425.425 kronorna som utbetalats ska återbetalas. Vi har landat i samma slutsats som Johan Rudström – att den sökande inte var berättigad till något stöd från början.

Nu förväntar vi oss att finanskommunalrådet Peter Book (m) och hans sexpartistyre kliver fram och visar på ledarskap och ansvarstagande.

/Matz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *